30 mars 2007

Pelargoner

Jag har nog nämnt det förut - jag är lite såld på Pelargoner! *ler*

Jag har nog fått det med mordersmjölken för min mor har alltid haft mycket pelargoner - året om. Men mitt eget intresse började "på riktigt" för ca 6 - 7 år sedan. Då köpte jag några, fick lite skott av en pelargonglad kompis och köpte några fler. Övervintrade dessa och började ta skott när vi var ute och reste. En höst frös jättemånga av mina pellisar :-( och året därefter började jag köpa endast vita eller rosa för att begränsa antalet, det vill ju gärna bli lite för många *hrrmmm*. Förra helgen fick alla ny jord och nu står dom så nära fönstren det går för att lapa vårsol.


De jag har bilder på här är två av mina kompisar från förra sommaren. Noel Gordon har fått ny jord och ser glad och nöjd ut, P. sidoides däremot har tyvärr inte överlevt vintern.


Häromdagen surfade jag in hos Nina och hittade en av de finaste Pelargoner jag någonsin sett. Kolla här! Den heter Emperor Nicholas. En sån vill jag ha!!! Jag googlade på namnet och har hittat lite fler bilder - men ingen är så fin som Ninas! Antingen har hon ett fantastiskt exemplar eller så är hon en superfotograf, för hennes Emperor slår alla jag sett hittills.

Jag är sugen att imorrn köpa en "hoper" vårblommor och göra lite vårarrangemang ute :-) Jodå, jag vet att det är i tidigaste laget men nu kan jag inte vänta längre. "-Får väl bära ut och in då!!"

Ha en superskön helg alla hääärliga bloggkompisar!

26 mars 2007

Inspirationstripp

Besökte Gruvgatan 13 häromdagen! Åååå va mycket fint dom hade fått in. Det var några veckor sen jag var där och nu var det rejält påfyllt i lokalerna på no 13. Har du fortfarande inte besökt butiken och bor hyfsat i närheten av Falun - ÅK DIT!

Skulle gärna haft massor med mej därifrån - men hemma hos mej är det tyvärr fullt :-(. Nå'n liten småsak blir det iallafall bli emellanåt. Varje gång har jag dock med mej tonvis med inspiration och ögonfröjd. Den här gången fick ägget och riskransen ovan följa med hem och pryder väl sin plats i vårt vardagsrum så här när vi närmar oss påsken :-)

25 mars 2007

Vi arbetar... part II

Vi jobbar vidare... Heltidsarbetande (inte i blivande gästrum då utan på arbetsplatsen där vi blir avlönade månatligen) och mörka vardagskvällar gör att det mestadels är helgerna som används för arbetet i vårt blivande gästrum. Men nu har vi iallafall fått upp all panel på väggarna, panelen är struken två gånger med vit färg, fönstret är på plats med foder och utsalningar. Nu går vi lös på taket och sen är det lite eljobb och golvmålning som gäller.

24 mars 2007

Enkel vårpiff i köket

I takt med att solens strålar letar sig fram och skiner in hemma kommer lusten att piffa *ler och täker "inte behöver solen skina för att jag ska få lust att piffa, inte"*. Köpte den fina kökshandduken på Åhlens för någon vecka sedan, men tänkte vänta in vårsolen lite - och n u, nu är det dax. Den fick sällskap av nya grytlappar, även dom från Åhlens.

Grönt är en av mina favoritfärger hemma och limegrönt är lite extra hett i mitt sinne just nu. Hittade de fina limegröna ljuset som passar så bra på nya glasfatet på fot. Vips så blev det vårfint på köksbordet också.

Vårfåglar

Visst är det härligt? Med vårfåglarna som kvittrar så vackert! Ett säkert vårtecken.... Pippin på bilden är dock av den lite mer tysta sorten - men visst är han (hon?) läcker!?

Vill också passa på att tacka för alla kommentarer om arkivskåpets målning eller ej. Jätteskojigt :-) Jag har förstås fortfarande inte bestämt mej.... Måste iallafall göra något åt skåpets "fötter" som har stått i vatten och blivit fula. Forsättning följer ....

21 mars 2007

Vitt eller inte?

Jag satt och funderade på en sak häromdagen. "Ska jag ta och måla det gamla arkivskåpet? Undrar hur det skulle se ut? Vitt skulle ju kunna bli snyggt...!"

...och så kom jag på... Det fanns ju inte bara ett skåp i källaren när vi hade storstädningen på jobbet i höstas - det fanns två. Och det är inte bara jag som fick vibbar när jag såg gamla arkivskåp i källaren - vi var två! och jag vet att min jobbarkompis har målat sitt! Det är alltså inte hon med "Dalahemmet" som vi gjorde nerslag hos häromveckan, som tog hem det andra skåpet, utan en av mina andra inredningsglada jobbarkompisar :-).

Så nästa dag på jobbet intervjuade jag Jobbarkompis II. Jodå, hon är jättenöjd med sitt vita skåp! "-Ska du inte ta och fota det så vi får se?" "-Jodå, kan jag väl!" och vad passar väl inte bättre än att presentera...
"Vitt eller inte?"


Hon valde att behålla de speciella handtagen, men har sprutmålat dem med silverfärg. Snyggt, tycker jag!

Vad jag däremot inte vet fortfarande är om jag ska måla eller inte.....

18 mars 2007

Vintern rasat ut ....

Jag veeet .... det är i tidigaste laget för våren. Det kommer säkert fler än ett bakslag.... Det första kom idag, för övrigt.

Men igår, då fikade vi ute på altanen i en "snickar-o-målar-paus". Solen sken och vi satt bredvid de första små vårlökarna som visade snoken och det går ju inte att låta bli... att få vårkänslor, alltså!

Jag lyckades iallafall hålla mej från att börja fixa med årets vårarrangemang för utomhusbruk - det känns lite tidigt för det här hos oss ännu. Om man inte vill bära skapelserna ut och in på nätterna då förstås:-)


Men några lökar för inomhusbruk har det minsann blivit. Pärlhyacinter som får bo i glasklockan så länge.


Hur många bakslag det än må komma den närmaste tiden så är vi på mot rätt håll - V Å R !!

14 mars 2007

Trädgårdar att inspireras av

Såhär i "jag-längtar-ihjäl-mej-efter-våren-tider" njuter jag av färska tulpaner h e l a tiden och jag byter färger som en tok. Gula, vita, rosa och röda - alla är lika fina. Just nu har jag en bukett med lyx-tulipsar som är fransiga och ljusrosa. Super-duper-fina, kolla bara!


...och som sagt (skrivet) var så är det m y c k e t trädgårdar nu! och här kommer fler... :-)

Ett bra tips om ett kanon-ställe strax norr om Borlänge är Bäsna Trädgård! Det allra mysigaste utflyktsmål man kan tänka sig.

Perfekt om man bara vill njuta av en härlig trädgård och kanske ta en fika, massor att köpa om man är i shoppar-tagen och toppen att ta med barnen, det finns nämligen en jätte-spännande trollstig för småttingarna (den är ganska trevlig att gå även om man är "lite-till-åren-kommen" :-) ). Trädgården öppnar den 12 april.

Ovan ser vi ett av alla små oaser för en fikastund som finns i trädgården.

Där finns ett jättetrevligt litet fik och man tar sin kaffe/te/läsk och hembakta kaka och sätter sig vid någon av trädgårdens jättemysiga fikabord som finns utplacerade lite här och var.

Katterna Lisa, Nisse och Tiger bor i trädgården och här nedan ser vi två av dem.

Bilderna ovan från www.basnatradgard.nu publicerade med skriftligt tillstånd.

För oss som gillar pelargoner: den 14-15 april kommer dom att sälja nyrotade sticklingar av gammaldags och ovanliga sorter av pelargoner och den 1 maj har dom "Pelargondagen" - Svenska Pelargonsällskapet berättar om sorter och skötsel samt säljer sina, med kärlek, odlade sticklingar.

En Japan-inspirerad hörna i trädgården. Det var här jag upptäckte att vi kan ha Magnolior här på vår breddgrad. Jag trodde inte att dom var härdiga här i Dalarna och nu är jag riktigt sugen på att skaffa en.

De två sista bilderna tog jag i oktober i fjol på en av mina inspirationsvändor i Bäsna.

Sen har vi ju Zetas Trädgård. Har läst mycket om trädgården men aldrig besökt den och ett besök där i år ligger riktigt högt på att-göra-listan. Ta en titt på deras underbara hemsida så förstår ni varför jag vill dit ... :-)


Zetas har redan slagit upp portarna för den här säsgongen. Dom öppnade den 12 mars.

De två nedersta bilderna från www.zeta.se. Publicerade med skriftligt tillstånd.

Ha nu en rikigt skön fredag allihopa!

13 mars 2007

Vi arbetar...

Det känns som att det kommer att bli lite mindre innesittande och bloggandet nu när våren äntligen är på G. Vi har skojsiga projekt på gång minsann. Ett är: Gamla förrådet ska bli gästrum. Starkt inspirerad av arbetskompisens golv tänkte jag försöka måla golvet på nå't vis. Jag är inne på att måla diagonala rutor. Men... det är en bit kvar dit. Först skall all panel upp! We will keep on working!

Dessutom är vi inne i ett "stim" när det gäller auktioner just nu. Vi lyckades ropa in fyra stolar som är väldigt lika mina favvisar Leksandsstolarna. Dom vi köpte är gräddvita med sitsar klädda i något läskigt tyg från 80-talet *yack*! Till stolarna vill vi ha en soffa i samma stil, och yesss, vi hittade en på auktion som nu är i vår ägo! Så där har vi lite mer jobb. Allt detta skall väl fixas till med färg och tyg och ställas på plats. På auktionen fick även ett linnetyg ny ägare :-) som tänker sy kuddöverdrag av tyget.

11 mars 2007

Sverige är fantastiskt - del III

Längst uppe i nordvästra hörnet av Dalarna ligger en fantastiskt underbar gammal fäbodvall som heter Lekåsen. Dit kan man inte åka bil och där finns ingen ström. Vattnet hämtar man i hink i källan och man går på utedass. Där har vi vårt smultron-ställe!

Huset på bilden nedan är byggt över en av källorna. I det förvarar vi maten som vi i normala fall har i kylskåpet. Förr förvarade man mjölken från korna och getterna här. Vattnet hämtar vi oftast i källan utanför huset.


När vi köpte vår stuga fanns bara ett litet, dragit dass, så vi byggde ett nytt där vi dessutom ordnade plats för lite ved och ett litet förråd (nedan).


I Lekåsen är det tyst... och då menar jag KNÄPPTYST! Underbart! Förr var Lekåsen en levande fäbod. Långt tillbaka flyttade mina morföräldrar dit varje sommar med alla sina djur, under 70- och halva 80-talet bodde min morbror där permanent med getter, får och kor. Sen han dog har min mor varit där varje sommar med får, getter, ankor, höns, katter och grisar där. Sedan ett antal år tillbaka finns inga djur där längre, vilket förstås är synd, men Lekåsen är ändå ett fantastiskt ställe, dit vi gärna åker.

Vi gillar vår, försommar och höst bäst. Inga mygg och fantastisk vacker natur och härlig, klar luft.
Bär finns oftas i massor. Hjortron, blåbär och lingon! Hit åker vi och lisar själen!

10 mars 2007

Mina höns

Jodå, jag har egna höns. Även en tupp och förstås massor med ägg. Men inte levande, utan i konstgjord form. Jag tror att det är den runda formen... som gör att jag gillar äggen och Maränghönsen så mycket. Tuppen är inte så rund, men den gillar jag ändå.


Två av hönsen sitter på köksklockan, den tredje på en egen hylla under klockan. Tuppen är tryckt på ett linnetyg, äggen kommer från olika håll och ligger både för sig själva och sitter hopsatta i kransar. Det prickiga ägget kommer från Paradisverkstaden på Öland.

7 mars 2007

Hjärtliga former


Det är inte bara pokaler och plaketter som delas ut till vinnare i löpartävlingar. Den här keramikskålen, från Säters Krukmakeri, är en utmärkelse till maken som visat framfötterna i Säter Marathon. Den är hjärtformad om man tittar på den från ovan. Skulle göra sig bra som blomkruka, men just nu agerar den fruktskål och vinstpokal förstås *blink, blink*.

Utmanad


Jag har blivit utmanad av lovinghulu och designe. Klart jag antar utmaningen (även om det var svårt när jag väl började fundera - är väl för vanlig kan jag tro... *himlar med ögonen*)

Utmaning - 6 underliga saker om mig själv!

REGLER: Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blir "tagna" ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet. Till slut väljer bloggaren sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta att de har blivit "tagna" och att de ska läsa ens egen blogg för mer information.

OK - here they come:

1. Jag tycker inte om godis.
2. Jag kan handmjölka kor.
3. Jag gillar inte dansbandsmusik, men kan sjunga med i texterna på massor av dansbandslåtar.

4. När jag tittar på film hemma på TV, händer det väldigt ofta att jag slutar titta 10 minuter innan slutet.
5. När jag plockar svamp och kommer till ett ställe med jättemånga, blir jag så "till mej" att pulsen höjs och det susar i öronen.

6. Jag är en fena på Master Mind.

Utmaningen går vidare till:
Guldkant på livet
Livet i Edmonton
Hemma på landet
Bland fynd och fantasier
Emmas inne och ute
Pysselpinglan

Ha de!

5 mars 2007

Betong

Vi närmar oss våren med stormsteg och jag tänker blommor och trädgård mer och mer för varje dag. Vår trädgård skall genomgå någon slags förvandling till sommaren är det tänkt *sneglar snett uppåt och ler drömmande*.

Surfade in hos Emma på Emmas ute och Inne häromdagen och hittade form4element. form4element består av Yvonne Franzén och Roger Ehrlich och dom pysslar i huvudsak med form för trädgården och betong är deras favoritmaterial. På deras hemsida finns massor med snyggt. Titta bara här.... Ännu mer inspiration. :-)



Bilderna från http://www.form4element.se är publicerade med skriftligt tillstånd.

4 mars 2007

Söndagsståhej

Så har vi då "gjort IKEA" idag - jag och brorsdottern. Vi kom hem med full bil! Nöjd tjej? Jojomensan! Vi hann även skruva ihop några av möblerna och fixa lite med hennes rum - men imorrn är det skoldax igen, så vi fick hejda oss lite. Nu får hon och hennes far fortsätta lite under veckan så kommer faster tillbaka lite senare. Med mej hem fick jag tyg som jag ska sy kuddar och gardiner av.

Så länge delar jag med mej bilder av en tavla som jag är så förtjust i. Målad av Lillan Michelin och som jag föll pladask för. Den gör sej sååå bra hemma hos mej! *ler nöjt*


Hoppas ni alla får en riktigt skön vecka!

3 mars 2007

Faster bistår som inredare

Så har det gått en vecka igen! Har varit i Luleå ett par dagar igen. Den här gången var det inte så smällkallt som när jag var där senast och när jag kom hem igårkväll var det rena vårvädret här hemma i Dalarna. Hörde vårfåglar idag!

Idag har jag varit inrednings-smakråd till mitt syskonbarn. Hon är 10 år och har fått en "total make over" av sitt rum. Nya tapeter, nytt golv och nymålat tak och nu ska det inredas. Så idag har vi mätt, räknat, letat, önskat, bläddrat i katalogen (ni vet vilken *blink, blink*), mätt igen och skrivit handlingslistor. Det blev en lååång lista som vi ska ha med till IKEA imorrn *ler nöjt"*.

Har vi tur kanske vi får en titt i hennes rum när det är klart!

Fortsatt trevlig helg till er alla!

Bilder: eget collage med bilder från www.ikea.se