27 feb. 2007

Sverige är fantastiskt - del II

Ja, igår var det besök i Hufvudstaden och jajamensan, några affärer hann jag med :-) och några små kassar följde med hem. Men... det var inte så snöfritt och varmt och soligt i "stora staden" som bilderna nedan illustrerar. Dessa kommer från i somras.

Det är så fint på Skansen. Där tillbringade vi en av de jättevarma dagarna i somras. Vi bara strosade runt bland alla fina hus och i alla mysiga gränder.

Det är nästan svårt att föreställa sig att man befinner sig i stort sett mitt i Stor-Stockholm när man går omkring i gränderna.

Mycket vackert att fotografera och massor med inspiration. Bl a den jättefina portalen i rödmålat trä nedan. En sån vill jag ha!



Den tidstypiska Konsumbutiken är en jättetrevligt inslag i miljöerna på Skansen. Bilden ovan hämtad från www.skansen.se.

Innan vi lämnade Skansen den här dagen hann vi bevittna hur folk tog sittplatser framför scenen inför "Allsång på Skansen" som skulle gå av stapeln samma kväll. 5-6 timmar innan det började - i 25 gradig värme!!!! Då är man intresserad... :-) Men det är klart - platserna i skuggan "paxades" först.


Vadå - är det nå'n som tror att jag tänker på semester och sol och längtar till vår och sommar ...? Nääädå... *hrmm, hrmm*

25 feb. 2007

Loppisfynd


Den här jättefina vasen är ett loppisfynd. Har jag köpt för några år sedan på någon loppmarknad "nåongstans i Sverige" för en spottstyver.

Den fina kaffekannan och sockerskålen ur Gustavsbersg serie Berså av Stig Lindberg, är ett superfynd! Vi köpte båda för 180:-! Dom är i kanonskick och vi dansade ut från loppmarknaden när vi köpt dem. Yeah, yeah ....

Historien bakom dessa tre skönheter är lite speciell. Det började med att min man ropade in en "fyndlåda" på en auktion - i den låg den lilla bulliga vasen. Tycke uppstod! På en loppmarknad i södra Sverige en tid efter hittade vi den avlånga vasen och ytterligare en tid därefter hittade vi den tredje lilla vasen med midja på en helt annan loppis.... Någon som vet om det finns fler pjäser i serien?

Imorrn blir det en sväng till Hufvudstaden och jag vet (läs: hoppas) att det blir lite tid över mellan möten och tågresan hem *ler jättemycket* och då.... då blir det besök på Village och Årstiden och ...... ja, vi får se hur mycket jag hinner med. :-)

24 feb. 2007

Souvenirer

Vi reser en del och i stort sett det enda vi tar med oss hem från resorna är minnen, kort och ett och annat blomskott ;-). Men ibland hittar vi saker vi tycker är värda att släpa med oss hem. Som dom charmiga muggarna från Nepal och de färgglada skålarna från Mexico.

23 feb. 2007

Fredagskväll med stämmning

Visst är det skönt med fredag? .. Färska tulpaner och ....
...för att få lite extra mycket fredagstämning tänder jag massor med ljus. Både ute och inne... allt från badrumsfönstret .....


... till ute på altanen. Ett mycket enkelt sätt att skapa stämmning - året runt, för övrigt!

Trevlig helg på er allihopa!

22 feb. 2007

Tips på Makalösa möbler


Hittade Eva Hagerbros Makalösa möbler. Eva är en tjej som tillverkar fåtöljer och fotpallar i egen design. Hon använder beprövade hantverksmässiga metoder och naturmaterial som kroll, tagel och dun. Hon har sin verkstad i bostaden i Motala och arbetar på beställning.

Här är några fler exempel på hennes verk - de makalösa möblerna!

Samtliga bilder från www.mobler.se

19 feb. 2007

Vackra ting

Den jättefina "kronan" har jag sneglat på en längre tid. Nu är den min! Kommer nog att ha den ute i sommar, med någon snygg blomma inknölad innanför gallret, men än så länge får den bo inne. Här med en ljusmanchett av lin tillsammans med ett keramikägg.

Den lilla fina glasvasen passade perfekt när jag behövde rädda orkide-kvisten som jag råkade bryta av :-/ Dom passade väldigt bra ihop.

Wij Trädgård - på SVT TV1

Jag vill tipsa om att TV1 den 21 februari kl 20.30 kommer att visa ett program om Sveriges nordligaste rosenträdgård - Wij Trädgård, som jag skrivit om några gånger.

Så här skriver dom om programmet på SVTs hemsida: "I Växtzon 5 går det inte att stoppa näven i fröpåsen, kasta frön över axeln och tro att det blir en trädgård. Man måste förbereda jordmånen omsorgsfullt. Trädgårdsmästaren Lars Krantz lämnade sitt paradis, Rosendals trädgårdar i Stockholm för att starta om i kärvhetens zon i Gästrikland. I en film av Dieter Stöpfgeshoff får tittarna se hur Lars Krantz och trädgårdsarkitekten Simon Irving tillsammans skapar Sveriges nordligaste rosenträdgård i Ockelbo."


Bilder från www.wij.se

16 feb. 2007

På fot

Jag köpte glasklockan för ett år sen och har letat efter ett fat på fot. Nu har jag hittat det. Kommer att funka lika bra i uterummet i sommar som inne nu när det är lite "vintrigare" ute. Här kommer förmodligen vårblommande lökar att göra sig väldigt bra!

Uppdaterat: Många har frågat vart jag köpt fatet. På en affär där jag aldrig trodde att jag skulle hitta något i den här stilen - Lagerhaus! :-)

14 feb. 2007

Vi hälsar på hos min jobbarkompis


Ni som följt min blogg kommer kanske ihåg att jag
skrev lite om min jobbarkompis häromdagen. Hon som håller på för fullt hemma. Hon och hennes familj "har-blivit-med-gammalt-hus-som-behöver-renoveras-och-ligger-precis-vid-sjön".

Jag bad henne ta lite bilder och dela med till oss - och här kommer dom. Häärligt!

Här ser vi bl a resultatet av färgen som köptes, dalahäst-rött till stolarna. Här vilas det inte på hanen inte! Visst blev det supersnyggt? Sju-armade ljusstaken i fönstret akompanjeras av en fin "tomtar-på-pinnar", sånt man föräras av de små änglarna :-) En äkta Bergsmans-krona över bordet (en julklapp, om jag inte minns fel). Instrument älskas av familjen, vilket är tur för där finns fem fioler, ett piano, en spilåpipa, en gitarr och två trumset!


Den marockanska mattan gör sig superbra i hennes Dala-hem!

I köket pågår revonering. Skåpluckorna "Ståt" från IKEA sitter bredvid en supersnygg spiskåpa från Mookåpan. Det fina kaklet har hon minsann satt upp själv, bra jobbat! Jag vet också att det är på väg pärlspont upp på väggarna. Väntar med spänning på fortsättningen.

Och titta här vad hon hittat på. Hon målade golvet vitt i lilltjejens rum och klämde dessutom dit en schablon. Sååå snyggt! På bilden till höger sitter "Gunnar" i hörnet. Gunnar är större än lilltjejen och bor inne hos henne tillsammans med en hel hög andra gosedjur. Gruvgumman i mitten är ännu en "gåva från änglarna"! :-)

Vi avslutar med några snygga bilder från sovrummet. Färgen på sovrumsväggen är bara tillfällig fick jag veta - jag tycker den är jättefin. Tavlan har hon själv målat (sååå fin) och föreställer äldsta tjejen. På bilden till höger ser vi tapeten som sitter kvar i trappen upp till övervåningen. Så hiimla fräsig! Tyvärr kan dom inte spara den (för skruttig!) men har funderingar på att spara en bit och rama in. Kan bli snyggt, tror jag.

Sådär ja, tack för titten! Nu har vi fått en inblick och det ger mersmak. Hoppas vi får se mer allteftersom renoveringen fortskrider. Under tiden fortsätter jag och hon att prata heminredning hämningslöst på jobbet, så de andra får skavsår i öronen. :-)

13 feb. 2007

Heja, heja!

Dagens inlägg är en hyllning kan man säga. Min kompis håller på att sluta snusa och nu har hon hållit upp i över fem veckor!

Heja dej, du är jätteduktig!

12 feb. 2007

Keramik


Strax söder om Ölandsbrons fäste på Öland ligger Paradisverkstaden. Där finns massor med fantastiska föremål. Sommartid kan man dessutom gå runt i den jättemysiga trädgården utanför.

Paradisverkstaden är verkligen värd ett besök. Där finns massor med jättefina saker - att beskåda och om man vill - köpa.



Bilder från www.paradisverkstaden.se

11 feb. 2007

Fönsterlampor på rad ...

... kan ju lika väl bli kökslampor om man hänger dem ovanför köksbordet.
Tidigare hade vi två likadana lampor över köksbordet. Den ena lyckades vi spräcka, genom att knocka den ett antal gånger, så jag påbörjade sökandet efter något nytt att hänga över köksbordet. Jag hittade dessa fönsterlampor (!) och tyckte att dom kunde passa hemma hos oss :-)

7 feb. 2007

Sverige är fantastiskt


Vi besökte Söderhamn i augusti förra året. Maken deltog i VSM i friidrott som gick av stapeln där. Eftersom jag är självskriven i fan-cluben följde jag men och vi passade samtidigt på att se oss omkring lite i omgivningarna. Skärså, ligger strax norr om Söderhamn, och är ett alldeles jättemysigt ställe och där finns den trevliga resturangen Albertina där vi åt deras jättegoda strömming.


Vi besökte också Wij Trädgårdar i Ockelbo som jag visat några bilder från tidigare. Stället är precis i min smak. Massor med fina blommor men även massor med trädgårdsinredning. Stället är absolut värt ett besök.



Vi hade otur att få regn när vi besökte Wij - men inte mer än att vi kunde gå runt och se det vi ville. På väg tillbaka till Söderhamn började vi bli hungriga och när vi såg en skylt som pekade till höger och som det stod Axmar Brygga och resturang-symbolen på, då svängde vi. Vad vi inte visste då var att vi skulle få avnjuta en häärlig middag på en super-duper-resturang. Vi hade nog tur som fick bord men det var ganska tidigt på kvällen så det var nog därför. Återigen en fullträff!


Hur det gick för maken i VSM? Jodå, han kom hem med två medaljer - en guld och en silver :-)

5 feb. 2007

Dagens vill ha

Jag vill ha Leksandsstolar. Klädda med tyget "Leksandsstolar". Jodå, svarta skulle bli jättebra, men björk-stolar skulle också bli jättefina. Utan klädda dynor skulle också bli bra.

Det är min jobbarkompis fel.... :-) Nu håller hon på för fullt hemma i sitt kök. Dels renoverar och bygger dom till huset och just nu är hon är i full färd med att klä om kökssoffan, måla köksbordet och dom "gamla, fula furustolarna" få sig en duvning. Idag hade hon köpt färg på lunchen... Jag vill också!! När vi pratar är det väldigt ofta inredning av alla de slag som är på tapeten och nu har jag blivit så där jätteinspirerad igen. Idag blev det inredningssnack på både förmiddags- och eftermiddagsfikat. Nya köksmöbler vore ju jättekul.

Bild från www.ljungbergstextil.se

4 feb. 2007

Sköna former

Det härliga lilla tovade fåret är upphovet till dagens bildkollage som fick temat runda, mjuka former....

Fler sköna former är stolen och hästen i gjutjärn som står i köksfönstret.

2 feb. 2007

Varför göra det lätt för sig?

Ja, så sa vi de dagar vi tillbringade på taket till nybyggda garaget i somras (ni kommer ihåg hur varm det var i somras väl?). När vi byggde garaget funderade vi över takbeläggning. Vi har tegel på huset, så det var ETT alternativ. Plåt var också ett alternativ, dock inte TP20 utan pannplåt... och så var det ju papp-tak då. Vi hade sett i en tidning hur dom gjort ett jättefint papptak - som såg ut lite som ett plåttak. Det är tydligen ett gammalt sätt att lägga tak.... Vi bestämde oss för det sättet.


Som ni ser ovan - först ett lager papp spikat på längden (från höger till vänster), sen trekantslister som är fasade i ändarna. Sen remsor av takpapp som vi limmade med asfaltklister över trekantlisterna och sen en fullbred papplänga mellan trekantlisterna ... och ... hade vi vetat hur kladdigt och bökigt och jobbigt det var - ja, då hade det definitivt legat plåt på taket istället. Vi slet hårt i dagarna tre och gjorde slut på mååånga burkar klister, fick kasta allt vi hade på oss de här dagarna (byxor, skor och t o m strumporna) som var fulla med asfalt. :-)

Men så här i efterhand är vi nöjda. Vi har inget dussintak på vårt garage minsann :-) och vi är en erfarenhet rikare!